Ce este în neregulă cu plasticul?

what is wrong with plastic

 

Photo by Dustan Woodhouse on Unsplash  

Materialele din plastic sunt atât de integrate în viața noastră de zi cu zi încât uneori este greu să găsim alternative fără plastic. Odată laudat pentru proprietățile sale durabile și indestructibile, plasticul s-a întors în ecosistemele noastre ca un bumerang.

Poluarea plasticului este pretutindeni - în cele mai adânci oceane, soluri, animale și locuri îndepărtate precum Antarctica și Muntele Everest!

Dar în afară de impactul vizibil al produselor abandonate, există și alte probleme legate de plastic.

Haideți să discutăm câteva dintre ele în detaliu.

plastic pollution
Photo by Antoine GIRET on Unsplash

 

1. Microplasticul

microplastic pollution

Microplasticul sunt particule mici de plastic cu un diametru mai mic de 5 mm, iar sursele lor pot fi diverse, de la fibre sintetice și ambalaje de plastic la anvelope. Deoarece aceste fragmente sunt atât de mici, ele pot circula ușor în mediu și pot intra în corpul nostru.

Un studiu recent asupra poluării cu plastic în apa mării Arctice a descoperit fibre de microplastic în 99% din mostre, majoritatea probabil provenind de la spălarea hainelor în Europa și America de Nord (peste 70% poliester). Mai deprimant este faptul că mostrele au fost prelevate la adâncimi de 3-8 metri în zona în care majoritatea vieții marine se hrănește. Dacă luăm în considerare cifra de 11 kg de haine aruncate per persoană în UE (2/3 din fibre sintetice), rezultatele nu sunt surprinzătoare.

Particulele de microplastic au fost găsite și în praful atmosferic, în special ca urmare a particulelor provenite de la anvelope și a deșeurilor de plastic sparte. Odată suflate în atmosferă, particulele pot rămâne acolo timp de o săptămână și pot fi dispersate în întreaga lume. Ceea ce este îngrijorător este faptul că oamenii pot inhala cu ușurință fragmente de plastic, reprezentând un risc pentru sănătate. De asemenea, nu mai există niciun loc sigur în care să scăpăm de poluarea cu microplastic.

Microplasticul este și un ingredient comun al produselor cosmetice personale, cum ar fi pastă de dinți, geluri de duș, șampoane și machiaj. Acestea includ, dar nu se limitează la, polietilenă (PE), polipropilenă (PP), polimetil metacrilat (PMMA), nailon (PA), poliuretan și copolimeri acrilici. Funcția ingredientelor de plastic din produsele cosmetice variază de la reglatori de vâscozitate, emulsificatori, exfolianți pentru piele, filtre solare și multe altele.

Aproximativ 1500 de tone de microplastic din produsele de îngrijire personală ajung în oceane în fiecare an.

De asemenea, imaginați cât de mult ambalaj din plastic este produs și aruncat de la produsele cosmetice? Aproximativ 120 de miliarde de unități de ambalaje cosmetice sunt produse anual la nivel global!Apa îmbuteliată și alte recipiente din plastic eliberează particule mici de plastic în apă. Microplasticul este prezent în apa subterană, apa de la robinet, sol, corpul uman și excremente, animale marine, chiar și în albine.

Se pare că microplasticul este cel mai comun condiment!

2. Schimbările climatice

Marea majoritate a plasticului virgin este produsă din combustibili fosili, făcându-l unul dintre factorii care contribuie la schimbările climatice. Producerea unei tone de plastic generează până la 2,5 tone de dioxid de carbon.

climate pollution

Photo by Chris LeBoutillier on Unsplash

Cu ratele de producție actuale, se estimează că până în 2050 emisiile de gaze cu efect de seră (GES) provenite din plastic ar putea ajunge la 1,34 miliarde de tone pe an. În prezent, plasticul generează aproximativ 400 de milioane de tone de emisii de GES pe an la nivel global. Și fiecare etapă a ciclului de viață al plasticului are o amprentă de carbon semnificativă, de la extracție și fabricație până la gestionarea deșeurilor. Chiar și deșeurile de plastic din mediu eliberează gazele cu efect de seră, metanul și etilena, atunci când sunt expuse la lumina soarelui.

3. Supraproducția 

Ne confruntăm cu supraproducția de plastic, care crește exponențial în fiecare an. Producția de plastic în anul 1950 a fost de 2 milioane de tone. În 2019, aceasta a crescut la 368 miliarde de tone!

2 000 000 t in 1950 
368 000 000 000 t in 2019

Uitați câte zerouri am adăugat? Și mai mult de jumătate dintre acestea au fost produse în ultimii 20 de ani!

plastic overproduction

Photo by Jon Tyson on Unsplash

4. Ratele scăzute de reciclare

Da, putem recicla plasticul, închidem circuitul și problema este rezolvată, nu-i așa?

Nu chiar!

Din toate cantitățile produse vreodată, doar 9% din plastic a fost reciclat, aproape 80% a ajuns în gropile de gunoi sau în mediul înconjurător, deci imaginați-vă amploarea poluării cu plastic care circulă în jurul planetei!

De ce nu reciclăm mai mult?

Există mai multe motive.

Primul este că prețul plasticului virgin este mult mai scăzut datorită scăderii prețului petrolului decât al celui reciclat, iar opțiunea mai ieftină câștigă. Cererea de plastic reciclat este nesemnificativă.

Al doilea, reciclarea plasticului este un proces mai complicat decât, de exemplu, reciclarea metalelor.

Există șapte tipuri de plastic frecvent utilizate:

1) Polietilenă tereftalat (PET sau PETE)

2) Polietilenă de înaltă densitate (HDPE)

3) Policlorură de vinil (PVC sau vinil)

4) Polietilenă de joasă densitate (LDPE)

5) Polipropilenă (PP)

6) Polistiren (PS sau styrofoam)

7) Altele.

Cinci din cele șapte tipuri de plastic, când sunt reciclate, se degradează în calitate - se numește proces de "downcycling", iar reciclarea lor cu metodele actuale este costisitoare.

Diverse tipuri de plastic (policlorură de vinil, polietilenă de joasă densitate, polipropilenă, polistiren și policarbonați) conțin toxine, carcinogene și alte poluanți, ceea ce face și mai dificilă repurificarea lor.

De asemenea, plasticul trebuie sortat pe tip înainte de procesul de reciclare, ceea ce nu este întotdeauna o sarcină ușoară. 

5. Problema transferului și injustiția ecologică

Plasticul nu provoacă doar probleme de mediu, ci susține și injustiția socială și prezintă anumite riscuri pentru sănătate, în special pentru cele mai vulnerabile părți ale societății din întreaga lume. Un studiu recent al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu UNEP acoperă impactul justiției ecologice al poluării cu plastic, un subiect puțin reprezentat în discuțiile legate de această problemă.

De la producția de plastic, extracția și rafinarea petrolului până la reciclare și incinerare, facilitățile sunt adesea construite în regiuni cu venituri economice mai mici sau populații minoritare, reducând calitatea vieții în comunitățile înconjurătoare. Aceste facilități emit substanțe chimice toxice, cancerigene și poluare atmosferică, având un impact direct asupra sănătății oamenilor care locuiesc în apropiere. Filmul Erin Brockovich, bazat pe o poveste reală despre contaminarea apei dintr-o stație de pompare a gazului natural. Există numeroase cazuri similare în întreaga lume, în special în țările în curs de dezvoltare, unde comunitățile locale sunt afectate de poluarea din industrie, adesea nereglementată sau slab gestionată.

Țări precum China, țările din Asia de Sud-Est și Turcia au fost inundate de deșeurile de plastic exportate din țările vestice. Țările dezvoltate și bogate își transferă problema deșeurilor prin exportul de cantități enorme de deșeuri nesortate, uneori ilegale, în loc să se ocupe de problema în propria curte. Problema devine și mai gravă, deoarece exportul de deșeuri de plastic destinate altor scopuri decât reciclarea este ilegal, iar plasticul este adesea abandonat ilegal în mediu sau ars în aer liber, provocând probleme grave de mediu și sănătate.

climate change

Photo by Peter Burdon on Unsplash

Înainte de anul 2017, 95% din deșeurile de plastic colectate în Europa și 70% din cele colectate în America erau exportate în China. Cu toate acestea, China a decis să oprească această practică etică, care transfera problema și era nesustenabilă, și a interzis importul a 24 de categorii de deșeuri solide, după ce a fost copleșită de cantitățile de deșeuri din întreaga lume. Cu toate acestea, aceasta nu a fost un semnal alarmant pentru a începe în cele din urmă să se abordeze problema la sursă, deoarece noile victime ale exportului de deșeuri au devenit țările din Asia de Sud, cu cantități de deșeuri de peste două ori mai mari. În 2019, Cambodgia a returnat 83 de containere către SUA și Canada, deoarece acestea erau etichetate ca conținând bunuri reciclabile, dar erau pline de gunoaie de plastic. Cazuri similare au avut loc și în Indonezia și Filipine.

6. Riscuri pentru sănătate 

După cum s-a menționat anterior, plasticul conține diferite substanțe chimice care pot prezenta un risc semnificativ pentru oameni și mediu. Peste 10 mii de substanțe sunt adăugate la diferitele tipuri de plastic, iar aproape o pătrime dintre acestea pot fi dăunătoare pentru oameni și alte organisme vii.

healthy risks

Photo by NIKLAS LINIGER on Unsplash

Extracția petrolului, rafinarea și fabricarea plasticului emit substanțe chimice toxice, precum benzen, compuși organici volatili și stiren, care sunt asociate cu cancerul, toxicitatea neurologică, reproductivă, dezvoltmentală și iritații.

Produsele din plastic eliberează particule mici de microplastic în timpul utilizării, ceea ce poate duce la expunerea la substanțe chimice toxice din aditivi. În plus, microplasticele au tendința de a absorbi metale grele din mediu. Temperaturile ridicate cresc cantitatea de plastic eliberat, așa că este recomandat să evităm expunerea ustensilelor de plastic, în special celor din bucătărie, la căldură. Un alt aspect legat de microplastice este că, datorită dimensiunii lor, particulele pot pătrunde în corp și se pot acumula potențial în țesuturi.

Efectele plasticului asupra oamenilor și animalelor sunt încă necunoscute, deoarece datele actuale sunt limitate și este necesară realizarea de mai multe cercetări. Cu toate acestea, în ciuda lacunelor în cunoștințe, impactul fiecărei etape a ciclului de viață al plasticului asupra sănătății noastre este extrem de îngrijorător.

choose natural products like natural soap and save the planet

Photo by Arun Clarke on Unsplash

Ce puteți face?

Folosește alternative fără plastic! Astăzi există atât de multe alternative fără plastic disponibile, produse locale și etice, cu un impact mai mic asupra mediului. Săpunuri, șampoane solide, pastă de dinți, deodorante, produse de curățat, haine... opțiunile sunt numeroase.


Evită să cumperi materiale din plastic precum poliesterul, nailonul și altele asemenea, deoarece acestea eliberează microfibre la fiecare spălare. În cazul în care deja deții astfel de produse, spală-le în saci speciali care reduc eliberarea de microfibre în mediu. Alege materiale precum inul, cânepa, Tencel și altele similare atunci când cumperi haine. Explorează lumea magazinelor second-hand și vintage.

 

Evită să cumperi produse din plastic de unică folosință! Sticle reutilizabile, căni pentru cafea, sacoșe de cumpărături, măști de protecție - trebuie să repetăm asta? Nu există scuză pentru plasticul de unică folosință, așa că nu fi leneș.
Cumpără în vrac sau vizitează piețele de la fermieri, care adesea oferă produse fără plastic! Cât de deranjant este castravetele ambalat în plastic? Poți găsi legume, fructe, cereale, produse lactate, pâine, condimente, cosmetice, produse de curățat și multe alte articole excelente, gata de a fi ambalate în recipiente reutilizabile.


Evită să încălzești mâncarea sau băuturile în recipiente de plastic.
Învață cum să separi și să arunci corespunzător deșeurile de plastic în municipiul tău. Este important să închidem ciclul și să nu eliberăm noi cantități în mediu. Dacă ambalajul nu are o marcă de reciclare, probabil că nu poate fi reciclat și doar complică procesul de sortare a plasticului.


Reutilizează! Chiar și dacă cumperi ceva în ambalaje de plastic, nu arunca lucrurile dacă poți găsi o nouă utilizare pentru ele. Poți întotdeauna să plantezi câteva plante aromatice într-un recipient de plastic.
Fii creativ! De exemplu, prepară-ți propriile alimente în loc să cumperi unul ambalat în plastic.


Nu trece pe lângă gunoiul de pe stradă, ridică-l pentru că poate nu este gunoiul tău, dar este planeta ta. Plasticul durează sute de ani pentru a se descompune în mediu.


Educă-te pe tine și pe cei din jurul tău cu privire la problemele crescânde ale poluării cu plastic! Arată prin acțiunile tale că este posibil să eviți plasticul inutil în viața de zi cu zi.